Martin Vik

„Jsem rád, že pracuji v týmu lidí, který jede na stejné vlně, jak já.”

Kdo jsi?

Jsem Vikus. Narodil jsem se ve Vrchlabí, ale většinu dosavadního života jsem prožil v Jilemnici. Později, když jsem odešel od rodičů, má cesta vedla zpět do Vrchlabí, následně do Horní Branné a do Jičína. Nicméně, z půlky jsem teď taky vlastně tak trochu Liberečák.

Volný čas, který netrávím u počítače, zpravidla trávím v lese jakožto orienťák. Dnes už víc jako organizátor, ale stále i jako závodník. Jo a taky po odpoledních tisknu pro orienťák mapy.

Co bylo před UX Fans?

Kolem počítačů se motám již od doby, kdy jsem dokázal vzteky třísknout myší o stůl, takže asi od 3 let. Zhruba od 11 let se šťourám ve tvorbě webů. Postupně od úplně amatérské, až po profesionální úroveň. Vždycky jsem se však cítil více jako webdesignér, než programátor.

Osmileté gymnázium mě tou cestou ještě více usměrnilo, a tak jsem se vydal studovat polygrafii. Zároveň jsem, tak trochu dobrovolně-povinně, přebral rodinný podnik na zakázkovou výrobu reklam. Co víc si přát – studovat a k tomu podnikat s vlastním otcem. :-) Během tohoto silně punkového období jsem získal první komerční zakázky na vývoj webů. Nejprve jako web designér, ale ve skutečnosti víc vlastně jako kodér (frontenďák, chcete-li). Později jsem si dal roční zkušenost jako kodér (frontend, fullstack, whatever, …) ve vrchlabské digitální agentuře. A tam jsem se přece jen definitivně zaměřil právě na vývoj webů.

Co tě do UX Fans přivedlo?

Vlastně za to může první seznámení s React.js. Chtěl jsem v té technologii pracovat a ve Vrchlabí to v roce 2017 nešlo. Taky jsem rád, že teď pracuji v týmu lidí, který jede na stejné vlně, jak já. Nicméně k UXF mě přivedla tak trochu náhoda. Znal jsem se s někým, kdo se znal s někým (znáte to)... a tak se ke mně dostal inzerát. UXF hledalo, tehdy ještě pod jiným názvem, někoho do role „Responsive maestro“.

Jaká je tvoje role v UX Fans?

Oslím můstkem se dostáváme do mé současné role v UXF. Jako frontend vývojář mám na starosti kódovat – vytvářet uživatelské rozhraní. Dalo by se také říct, že vdechuji život vizuálním prvkům webové stránky nebo aplikace.

S rostoucím týmem také brífuji nové frontenďáky. A protože už v téhle oblasti působím celkem dost dlouho (since HTML 4.01, CSS 1 a PHP 4 a jiné dinosaurismy), mám tu drzost považovat se již za seniorního frontend vývojáře. Baví mě rýpat se ve složitějším UI s tlakem na dobré UX a accessibility.

Baví tě být součástí UX Fans?

Tak to se ví. Jsem na palubě téměř od úplných začátků. Mám rád náš firemní punk rock, a plně se ztotožňuji s filozofií firmy. I přes, někdy až otravné sedmdesátikilometrové, cesty na Liďáky se po pěti letech stále těším do práce.

V UXF od

říjen 2017

Pozice

Frontend vývojář

LinkedIn

Další články

I jeden krátký telefonát může nastartovat zásadní změnu.